niedziela, 5 listopada 2017

Specjalistyczne maszyny

Maszyny produkcyjne
Technologie potrzebne do wytwarzania słodyczy to technologie używane w wielkich halach produkcyjnych. Mowa tu o wielkich mikserach piekarniczych i o piecach przez które wędruje taśmociąg z uformowanymi ciastkami. W tym właśnie piecu pieką się, a następnie są pakowane lub trafiają dalej, bo tego typu ciastko może otrzymać nadzienie i polewę z czekolady, po to aby stać się batonem.



W sytuacji cukierków albo cukierków z nadzieniem ten proces wygląda przeciwnie. No bo najpierw wytwarza się odpowiednią masę z cukru i wielu dodatków smakowych. Może to być rzecz jasna kilka dodatków smakowych równocześnie albo wyłącznie jeden. Następnie masa ta jest formowana we wstęgi i krojona. Inne procesy produkcyjne słodyczy to rzecz jasna użycie celofoniarek, zawijarek do czekoladek i wag kontrolnych.

Wszystko to po to, aby paczki cukierków i czekoladek w każdym momencie miały tą samą masę. Maszyna taka jak Flowpack i Checkweigher to też coś bardzo ważnego. No a wszystko to po to, ażeby każda tabliczka czekolady miała z uwagą tą samą masę i wymiary. Ta tabliczka z nadzieniem musi być tą akuratną. Jednym słowem chodzi o to, by pokrywała ją warstwa czekolady o wzorowej jakości. No a to nadzienie może być truskawkowe, miodowe, karmelowe, wiśniowe i toffi. W czekoladzie czarnej mogą się także znajdować kawałki skórki pomarańczy. No a wszystko to, po to ażeby słodycze były modnymi i dla wielu zdrowymi. Dlatego ostatnio dość w bardzo wielu przypadkach produkowanymi są ciastka zbożowe w dużych paczkach. Istnieją też inne wynalazki smakowe jeżeli już chodzi o świat słodyczy i prawie każdy z nich trafia do konkretnych odbiorców. Chodzi tu wnikliwie o to, że czekoladki, cukierki i lizaki gonią za modą i bardzo dobrze widać to po wielu liniach produkcyjnych.

Warto zobaczyć: zawijarki do czekoladek.

© Ostatni Wpis
Maira Gall