wtorek, 11 kwietnia 2017

Szokowe mrożenie

Komory do mrożenia

Wiele towarów spożywczych ma stosunkowo krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli ma zachować swoje walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich postanowieniach ma możliwość dosłownie sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka daje możliwość na przedłużenie czasu przechowywania, niemniej jednak jednym z najbardziej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeżeli już zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należy zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby lub owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu zmienić ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W przypadku utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie ma możliwość w znacznym stopniu ułatwić zarządzanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą potrzebne do przyrządzenia dania i być na ten czas jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są przy tym stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko sprawia, że szokowe schładzanie, jak żadna inna forma utrwalania żywności, pozwala na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Zobacz więcej: komora szokowego schładzania sprzedaż.

© Ostatni Wpis
Maira Gall